zondag 13 juli 2014

Stadhuis Gouda een terug in GeschiedenisGeschiedenis van het Stadhuis Gouda
Het Stadhuis van Gouda is één van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Het is ontworpen door Jan Keldermans III en gebouwd tussen 1448 en 1459. Gouda ontwikkelde zich in die periode zowel politiek als economisch sterk. De bouw van het Stadhuis was de kroon op die bloeiperiode en weerspiegelde de toegenomen status van Gouda.
Aanvankelijk was het Stadhuis omringd door water en bereikbaar met een valbrug. Door de eeuwen heen is het pand regelmatig verbouwd en gerenoveerd. Zo zijn het bordes en het schavot pas later toegevoegd en werden in de zeventiende eeuw veel gotische elementen vervangen door architectonische invloeden van de renaissance. In de twintigste eeuw is het Stadhuis weer grotendeels teruggebracht in haar originele staat.  
Zowel van binnen als buiten is het Stadhuis indrukwekkend om te zien. Buiten zijn het bordes, de luiken, het carillon en de beelden van toonaangevende hoofdrolspelers in de Goudse geschiedenis echte eyecatchers. Het interieur van het Stadhuis stamt deels uit de zeventiende en achttiende eeuw. De unieke wandtapijten in het Stadhuis zijn gemaakt door David Ruffelaer, een beroemde Goudse tapijtwerker.
Aanvankelijk had het Stadhuis een bestuurlijke en administratieve functie. Door de jaren heen is het pand echter op veel verschillende manieren gebruikt. Zo is er jarenlang rechtgesproken en fungeerde het Stadhuis tijden als vleeshal. De gemeente Gouda hield er tot 2012 haar raadsvergaderingen en gebruikte het pand voor officiële ontvangsten. Verder worden er ieder jaar honderden huwelijken gesloten en fungeert het stadhuis als decor van de traditionele Kaarsjesavond.

Dit stadhuis zal het decor worden voor het grote feest wat op 14 februari zal gaan plaatsvinden!
Iedere zaal zal zijn eigen  sfeer hebben en in iedere zaal zal ook voor een bepaalde groep muziek e/o entertainment zijn. Zoek je even de rust op of wil je met oude bekenden bijkletsen, ook daar is mogelijkheid voor.Geen opmerkingen:

Een reactie posten